موفقیت در کسب و کارهای مدرن نیازمند بهره گیری از مهارت و تجربیات یک مربی و راهنماست که در قالب علم بیزینس کوچ فعالیت می کند و راه هایی که ارائه میکند با مشورت های سنتی برای توسعه کسب و کار متفاوت است. فرآیند بیزینس کوچینگ و بررسی دقیق این موضوع به شما کمک می کند تا بتوانید به خوبی تفاوت میان یک کوچ در دنیای مدرن با مشورت های سنتی در گذشته برای شروع یا توسعه کسب و کار را درک کنید. در گذشته برخی از افراد به علت سن و سال بیشتر حتی در کارهایی که در حوزه تخصصشان نبود نظراتی صادر می کردند و افراد جوان تر را برای شروع یا توسعه یک کسب و کار امر و نهی می کردند. حرف این افراد بیش از هرچیز برای حفظ احترام اجرا می شد اما موضوع بیزینس کوچینگ یک موضوع مدرن است و ارتباطی با راهنمایی های سنتی ندارد. بیزینس کوچینگ به شما کمک میکند تا بتوانید به صورت حرفه ای تر یک کسب و کار جدید را آغاز کنید یا بتوانید یک کسب و کار موجود را توسعه دهید.
فرآیند بیزینس کوچینگ
منظور از فرآیند بیزینس کوچینگ همان مراحل و راهنمایی های لازم برای توسعه کسب و کار است که با توجه به اهداف بلند مدت و با تنظیم گام های اولیه و حرکت مستمر به سمت آن اهداف صورت می گیرد. کوچ باید این مراحل را به خوبی تشخیص داده و در همان ابتدای کار آن ها را به صورت دقیق و حساب شده ترسیم نماید. همچنین باید از مشکلات احتمالی و روش های مقابله با آن ها از طریق متدهای مدرن تر، از جمله پلن های دیگر که به صورت پلن های جایگزین (پلن B در صورت عدم اجرای موفق پلن A و اجرای پلن C در صورت عدم امکان اجرای پلن B و الی آخر) معرفی می شوند اقدام کند. در ادامه فرآیند بیزینس کوچینگ را به صورت علمی و دقیق تر برای شما شرح می دهیم. قطعا بعد از مطالعه این مراحل به اهمیت عملکرد بیزینس کوچینگ برای کسب موفقیت در کسب و کار و تفاوت آن با نظام های سنتی پی می برید.
مرحله اول: بررسی وضعیت فعلی
زمانی که یک فرد را در قالب کوچ استخدام می کنید قبل از هرچیز باید به بررسی وضعیت موجود بپردازد. در واقع این شخص هرچقدر هم که حرفه ای و متبحر و صاحب تجربه و مهارت باشد باز هم تا زمانی که نداند شما و اعضای تیم در چه سطحی هستید و دقیقا در حال انجام چه کاری هستید نمی تواند کمک موثری به پیشرفت کسب و کار شما نماید. در این خصوص باید به تمام حساب و کتاب ها و همه فعالیت های موثر و فعالیت های شکست خورده ای که انجام شده است رسیدگی کند و حتی شیوه مدیریت شما را برای پیشبرد اهداف گروه یا پروژه محک بزند.
مرحله دوم: پیدا کردن هدف
اگر از اغلب افرادی که صاحب کسب و کار هستند بپرسید هدف شما از این کار چیست؟ احتمالا پاسخ دهند کسب درآمد، سود و منفعت و در یک کلمه کسب ثروت! اما کوچ به این راحتی از چنین سوالی عبور نمی کند و کسب درآمد و توسعه منافع شرکت را تنها هدف اصلی از تشکیل یک گروه یا پروژه کاری نمی داند. کوچ علاوه بر نیاز یک مدیر برای جذب درآمد و منفعت به بازار هدف و نیاز مصرف کنندگان نیز اهمیت می دهد و می خواهد بداند که یک مشتری یا گروه خاصی از مشتریان دقیقا به دنبال چه محصول یا خدماتی هستند تا نیاز خود را به بهترین شکل ممکن رفع کنند. کلیات اهداف شرکت ها ممکن است شباهت زیادی به یکدیگر داشته باشند (کسب سود برای مدیران و پاسخ به نیازهای اصلی مشتریان) اما در جزییات کار فرق می کند و باید به نوع کالاها یا خدمات ارائه شده توجه نمود.
مرحله سوم: ارائه برنامه های بلند مدت و کوتاه مدت
این مرحله از اهمیت ویژه ای برخوردار است. علت اصلی شکست بسیاری از کسب و کارها توجه بیش از حد به گامهای بعد از این مرحله است؛ بدین صورت که آنقدر غرق اهداف بلند مدت می شوند و از برنامه های کوتاه مدت غافل می مانند که در ماه ها و سال های اولیه با ضرر و زیان زیادی مواجه شده و به سرعت از صحنه رقابت با سایر کسب و کارهای مشابه حذف می شوند. یا آنقدر به دنبال برنامه های کوتاه مدت می دوند و به منافع بالا در یک دوره زمانی کوتاه می اندیشند که از برنامه های بلند مدت غافل می مانند و در مدت زمان محدودی حذف می شوند. بنابراین یک کوچ هماهنگی واقعی و منظمی میان اهداف بلند مدت و کوتاه مدت و برنامه های وابسته به آن ها انجام می دهد تا شما بتوانید به صورت دائمی و مستمر در صحنه رقابت با رقبای خود باقی بمانید.
مرحله چهارم: طراحی برنامه های نوین و واقع گرایانه
این مرحله از فرآیند بیزینس کوچینگ اهمیت زیادی دارد. کوچ باید از مدرن ترین متدهای موجود برای توسعه کسب و کار استفاده نماید. اغلب این متدها کاملا شخصی بوده و حاصل تجربیات فرد در یک بازه زمانی مشخص در زمان کارآفرینی و فعالیت در همان حوزه است. کوچ یک فرد بسیار محتاط نیست که شما را از ریسک کردن باز دارد یا اینکه با رهنمودهای خام و نسنجیده به سمت تجربه های بلندپروازانه سوق دهد. بلکه اهدافی که تعیین می کند و برنامه هایی که ارائه می دهد باید مشخص، قابل اندازه گیری، دست یافتنی و واقع گرایانه باشند؛ و در بازه زمانی مشخص و تعیین شده، انجام شوند.
مرحله پنجم: نظارت و توجه به توالی حرکت
اگر مایل به استخدام یک کوچ حرفه ای هستید که حتی بعد از ارائه پلن ها نیز در کنار شما بماند، یک مرحله دیگر از فرآیند بیزینس کوچینگ وجود دارد که شامل نظارت و توجه به توالی حرکت و انجام دقیق برنامه های کوتاه مدت و بلند مدت می شود. اغلب مدیران موفق از تجربه و مهارت کوچ ها به صورت دائمی استفاده می کنند و در واقع آن ها را به استخدام خود در می آورند. این روش بهترین شیوه استفاده از مهارت ها، هوش و تجربه کوچ است که در فرآیند بیزینس کوچینگ رخ می دهد. این مرحله از اهمیت زیادی برخوردار است و باعث می شود اغلب مدیران بتوانند چشم انداز بهتری در خصوص آینده داشته باشند.