استارتاپ ها با ایده های درخشان شروع میکنند. اما اغلب علاوه بر ایده، سرمایه گذاری هم لازم است. سرمایه گذار باید ایده را ارزیابی کند و سودآوری آنرا قبول کند تا حاضر به سرمایه گذاری شود. تامین مالی استارتاپ ها، لازمست همراه و همگام با یک برنامه کسب و کار (بیزنس پلن) ارائه شود که تمام جزئیات زمانبندی ها و سرمایه های لازم، دوره ROI و بازگشت سرمایه، پلن های فروش و جزئیات مالی (هزینه های ثابت و متغیر) را پیش بینی کرده باشد.
اگر شما هم خود را به جای سرمایهگذار استارتاپ بگذارید، تنها در صورتی به یک استارتاپ برای سرمایهگذاری اعتماد میکنید که علاوه بر ایده جذاب، کارکرد عملی و دورنمای واقعبینانه و روشن آن را ملاحظه کنید. به همین خاطر داشتن یک نقشه کامل و جامع از پروژه استارتاپی و نمایش ابعاد مختلف آن برای جذب سرمایه به شدت ضروری است. برای تدوین چنین نقشه-ای باید از تخصص افراد مختلف استفاده کنید تا نقشه پروژه خود را از جهات فنی، اقتصادی، حقوقی و… بررسی کنید و سپس آن را به سرمایهگذار عرضه کنید. همچنین اگر کسبوکار شما قرار است با تولید محصول خاصی پیش برود، پیشنهاد میشود تا ابتدا نمونه اولیه (MVP) آنرا تولید کنید تا برای تاثیرگذاری بیشتر بر سرمایهگذار بتوانید از آن استفاده نمایید.
تامین مالی سطح الف: این سطح از تأمین مالی را میتوان نخستین ورود سرمایههای خطرپذیر به کسبوکار دانست. در این مرحله، استارتآپ یک محصول تولید شده و یک پایگاه مشتری با جریان درآمدی نسبتاً پایدار دارد. اکنون زمان آن فرا رسیده که سرمایهگذاری سری “الف” صورت گرفته و افزایش مقیاس کسبوکار در بازارهای مختلف، آغاز شود. در دور مالی سری “الف” داشتن یک برنامه عملیاتی برای سود طولانیمدت، بسیار مهم و ضروری است.
در این مرحله باید دانست که تأمین مالی و جذب سرمایهگذار چگونه انجام میشود. برای این کار، بایستی ارتباطات اولیه با سرمایهگذاران فرشته و سرمایهگذاران مخاطرهپذیر را ایجاد نمود. به این منظور، میتوانید از قانون «۳۰-۱۰-۲» استفاده نمایید. مطابق این قانون، باید ۳۰ سرمایهگذار را پیدا کرد که تمایل به سرمایهگذاری بر روی کسبوکار دارند. از بین این ۳۰ سرمایهگذار، ۱۰ سرمایهگذار ممکن است به پیشنهاد علاقه نشان دهند و نهایتاً، ۲ مورد از آنها واقعاً سرمایه لازم را در اختیار میگذارند.
تامین مالی سطح ب: هرگاه استارتآپ یک کاربری قابلتوجه و همچنین یک جریان ثابت سودآوری ایجاد نماید و خود را در مقابل سرمایهگذاران اولیه اثبات نماید و میتوانند در سطوح بالاتر نیز به موفقیت برسند. سرمایهگذاران در این سطح میتوانند به استارتآپها کمک نمایند تا با تأمین بودجه برای فعالیتهای دسترسی به بازار، سهم بازار خود را افزایش دهند و با تشکیل تیمهای عملیاتی مانند بازاریابی، توسعه کسبوکار و موفقیت در جذب مشتری، افق کاری خود را گسترش دهند. از لحاظ فرآیندها و فعالیتهای اصلی، این سطح از سرمایهگذاری با سرمایهگذاری “الف” شباهتهای فراوانی دارد، با این تفاوت که سرمایهگذاران کلیدی شما، فرایند تأمین مالی را رهبری نموده و به شما کمک میکنند تا سرمایهگذاران جدیدی جذب نمایید.
تامین مالی سطح ج: استارتآپهای موفق، به دنبال جذب سرمایههای بیشتری بوده تا محصولات جدیدی تولید نموده و به بازارهای جدید دست یابند. آنها حتی در فکر این هستند که استارتآپهای دیگر را تحت تملک خود درآورند. این سطح از تأمین مالی، بر افزایش مقیاس یک استارتآپ در سریعترین زمان ممکن تمرکز دارد.
تامین مالی سطح د: سرمایهگذاری این سری به کارآفرینان این امکان را میدهد تا سرمایههایی را برای یک وضعیت خاص جمعآوری نمایند. یک استارتآپ حاضر در سرمایهگذاری سری “د” هنوز عمومی نشده است و به فکر ادغام با یک رقیب با شرایط مساعد میباشد.
تامین مالی سطح فراتر؛ از طریق فروش سهام، قسمتی یا کل مالکیت خود را به علاقهمندان واگذار نمایند این در شرایطی است که موارد ذیل را پیشتر انجام داده باشد.