در تجارت و کسب و کار همه تلاش انسان حول محور کسب سود و افزایش درآمد می چرخد. برای افزایش سود و درآمد باید بازار هدف را بشناسید و با توجه به نیازهای این بازار اقدام به تولید کالا یا ارائه خدمات به مشتریان نمایید. در این مقاله قصد داریم 10 روش طلایی شناسایی بازار هدف را معرفی کرده و توضیح دهیم.
1-تقسیم بندی مشتریان
مشتریان خودتان را به گروه های کوچک تر تقسیم کنید تا بتوانید تفاوت ها و شباهت های رفتاری میان آن ها را در خصوص یک یا چند نوع محصول بررسی کنید. تقسیم بندی مشتریان کار راحتی نیست اما دقیق ترین دیدگاه ممکن را در خصوص عرضه و تقاضا به شما ارائه می کند.
2-تحقیق کردن
تحقیق کردن یکی از بهترین روش های ممکن برای شناسایی بازار هدف است. تحقیق کردن از روش های ابتدایی گرفته تا روش های مدرن را در بر می گیرد. شما می توانید هم در فضای مجازی به تحقیق در خصوص مشتریان خود و نیازهای آن ها بپردازید و هم در دنیای واقعی و سطح شهر!
3-جمع آوری اطلاعات مشتریان
این روش بیشتر ویژه کسب و های اینترنتی یا مجازی است. اصولا در کسب و کارهای دنیای واقعی کمتر می توان نسبت به جمع آوری اطلاعات مشتریان اقدام کرد. اطلاعات مشتریان باید به صورت گزینه ای باشد و شامل مواردی از جمله سن، جنس، محل زندگی، سلایق و علاقه های آن ها.
4-تحلیل رفتار رقبا
بازار هدف صرفاً محل حضور شما و مشتریان شما نیست. بلکه دهها و شاید صدها رقیب تجاری داشته باشید که نباید از رفتار آن ها غافل شوید. نقاط قوت و نقاط ظعف این رقبا را شناسایی کرده و از نتایج به دست آمده برای بهبود وضعیت کسب و کار خود استفاده کنید.
5-ارزیابی کالاها و خدمات
شما نباید بدون حساب و کتاب اقدام به تولید کالا یا ارائه خدمات کنید. شما باید بیش از هر فرد دیگری نسبت به شناخت محصولات و خدمات موجود در بازار آگاهی داشته و تمام مزایا و معایب آن ها را ارزیابی کنید. این کار باعث می شود تا حدی نسبت به رفتار مشتری هدف در خصوص نیاز آنان، خرید یا عدم خرید کالا یا خدمات مورد نظر آگاهی پیدا کنید.
6- ارزیابی ارزش رقابتی محصولات یا خدمات
گزینه قبل تنها بخشی از توجه به رفتار مشتری را شکل می دهد. شما باید علاوه بر ارزیابی کالاها و خدمات به بررسی ارزش رقابتی آن ها هم بپردازید. بنابراین اگر قیمتی فراتر از ارزش واقعی محصول یا خدمات را تعیین کنید و رقبای شما وضعیت بهتری را در نظر بگیرند نمی توانید بازار هدف را به شکل مطلوب در اختیار بگیرید.
7- تفکیک مشتریان ثابت و مشتریان عبوری
برای شناخت بازار هدف باید بین مشتریان ثابت و مشتریانی که به صورت احتمالی از شما خرید می کنند تفکیک قائل شوید. چیزی که به شما این امکان را می دهد تا بازار هدف را بشناسید همان مشتریان ثابت هستند. نه کسانی که بصورت اتفاقی اقدام به خرید کالا و خدمات شما نموده اند.
8- تفکیک بین مشتریان هدف و مخاطبان هدف
این گزینه هم شباهت بسیار زیادی به گزینه قبل دارد. در واقع شما در زمان بازاریابی با مخاطبان بسیار زیاد سر و کار دارید اما همه آن ها از شما خرید نخواهند کرد. همه این افراد، مخاطبان هدف شما را تشکیل نمیدهند و آن چیزی که برای شناخت بازار هدف مورد نیاز است تفکیک مشتریان و توجه به مشتریان هدف می باشد.
9- استفاده از گوگل آنالتیکس
آنالیز رفتار مخاطبان و مشتریان علمی ترین و تخصصی ترین شیوه ممکن برای شناخت مشتری هدف و بالتبع شناخت بازار هدف می باشد. این ابزار به شما کمک می کند تا رفتار مشتریان و اطلاعات به دست آمده از آن ها را تحلیل کرده و ارزیابی نمایید. همچنین امکان استفاده از جدیدترین آمارها و داده ها را به شما می دهد و می توانید در نتایج به دست آمده از تحقیقات گذشته نیز تجدیدنظر نمایید.
10- آزمایش بازار هدف
تمامی اطلاعاتی که در خصوص شناخت بازار هدف به دست می آیند ممکن است ناقص و نسبی باشند. بنابراین باید به صورت آزمایشی همه این اطلاعات را به کار بگیرید تا بتوانید بازار هدف را شناخته و در آن به صورت مستمر فعالیت داشته باشید. همانطور که در بخش قبل هم اشاره شد این روند نیازمند دریافت داده های آماری آن هم از نوع جدید و بهروز شده و تجدیدنظر احتمالی در نتایج و تصمیمات پیشین است.