شاید اسم کارگاه آموزشی یا همان ورکشاپ به گوشتان خورده باشد، اما شاید باز برایتان سوال باشد که اصلا ورکشاپ آموزشی چیست و چه اتفاقی در آن می افتد؟ شاید هم در حال حاضر می خواهید ورکشاپی برگزار کنید، اما ندانید که نحوه برگزاری کارگاه آموزشی چگونه باید باشد؟ ممکن است این یک ورکشاپ عمومی باشد که علاقمندان در ازای پرداخت مبلغی (یا به شکل رایگان) در آن شرکت کنند، شاید هم یک شرکت یا ارگان بخواهد اعضا و کارکنانش را در زمینه یا مهارت خاصی آموزش دهد که در این صورت یک ورکشاپ آموزشی خصوصی برگزار می شود.
با ما همراه باشید.
کارگاه آموزشی (ورکشاپ) چیست؟
در دنیای کسب و کار، کارگاه معمولا رویدادی است که شرکت ها آن را ترتیب می دهند تا بر دانش کارکنانشان بیفزایند؛ حال این ورکشاپ می تواند در قالب کنفرانس، وبینار یا سمینار، یا حتی طی جلسات نتورکینگ و شبکه سازی برگزار شود.
به شکل دقیق تر، در این رویداد شرکت کنندگان ایده ها، تجارب و دانش خود را نیز در زمینه مبحث اصلی ورکشاپ به اشتراک می گذارند. علاوه بر آن، یک کارگاه شامل فعالیت های پویا (Dynamic) و عملی نیز هست که باعث جذاب تر بودن آن نسبت به بقیه فرمهای برگزاری رویداد و دوره های آموزشی میشود.
نحوه برگزاری کارگاه
برای برنامه ریزی و برگزاری کارگاه آموزشی به شکل درست، مهم است که یک سری فاکتور را در نظر بگیرید تا بازدهی و نتیجه بخشی ورکشاپ حفظ شود. در ادامه مسائلی را که باید برای برگزاری کارگاه آموزشی در نظر داشته باشید، میآوریم. همچنین می توانید برای اطلاعات بیشتر، مقاله 22 توصیه اساسی برای برگزاری کارگاه + مراحل برگزاری را در سایت نیکاوند مطالعه نمایید.
- زمان کارگاه را به درستی تخمین بزنید – مدیریت زمان
یکی از مهمترین ویژگی های ورکشاپ این است که معمولاً طی یک یا چند جلسه محدود برگزار میشود و ادامه دار و طولانی نیست. با این حال باید حجم معقولی از مطالب به فرد منتقل شده، و همچنین زمان کافی به تمرین و بازخورد شرکت کنندگان اختصاص داده شود. توصیه می کنیم که بجز موارد استثناء، زمان کل کارگاه آموزشی (با احتساب زمان استراحت) بیش از 4 ساعت نباشد؛ چرا که در صورتی که کارگاه طولانی تر باشد، خطر از دست رفتن تمرکز و پایین آمدن بازدهی فراگیران وجود دارد.
- هدف ورکشاپ را مشخص کنید
زمانی که یک ورکشاپ برگزار می شود، مهم است که بدانید اصلا هدف آن کارگاه چیست و مخاطب به چه چیزی دست پیدا می کند و شما می خواهید خودتان و او به چه نتایجی دست پیدا کنید. مثلا اگر یک شرکت در حال برگزاری ورکشاپ آموزشی برای کارکنانش است، می تواند هدف را دستیابی به شگردها و روشهای جدید برای گسترش برند خود (برندسازی) قرار دهد – از جمله برندینگ در سطح وب و در شبکه های مجازی. و شرکت کنندگان نیز باید ایده ها و راهکارهای ابتکاری ارائه دهند.
- فعالیت های گروهی و تیمی برای کارگاه طراحی کنید
یکی از اهداف ورکشاپ توسعه مهارتهای میانفردی و گروهی و همچنین یادگیری از طریق فعالیت های پویاست. مزیت فعالیت های تیمی این است که کارگاه آموزشی خسته کننده نمی شود و شرکت کنندگان می توانند محتوای ارزشمندی از تعامل با گروه فرا بگیرند.
- برنامه ای از مباحثی که باید پوشش داده شوند تهیه کنید
برای این که ورکشاپ را به شکلی منظم و مرتب پیش ببرید، مهم است که محتوایی که باید پوشش داده شود و همچنین اهدافی را که حین ورکشاپ و در انتهای آن باید به آنها رسید را مشخص سازید. این نکته بسیار مهم است، چرا که به شرکت کنندگان اجازه می دهد بفهمند که محتوا و مباحث چطور توسعه یافته و از کجا به کجا خواهند رسید.
- زمان شروع و پایان را با دقت مشخص کنید
مخصوصا زمان شروع بسیار مهم است، چرا که در این زمان مدرس کارگاه ارائه اصلی اش را خواهد داشت، همچنین شرکت کنندگان نیز در این زمان (در صورت نیاز) خود را معرفی خواهند کرد. و موقع پایان فعالیت های اصلی کارگاه، شرکت کنندگان باید زمان کافی برای اعلام نتایجی که گرفته اند و هر آنچه از فعالیت ها یاد گرفته اند داشته باشند.
- تاریخ برگزاری ورکشاپ را دور از تعطیلات نوروزی و بقیه تعطیلات طولانی قرار دهید
اگر به دنبال این هستید که شرکت کنندگان با بهترین روحیه ممکن در کارگاه آموزشی شرکت کنند، مهم است که تاریخ ورکشاپ با تاریخ تعطیلی ها و تعطیلات نوروز و … طلاقی نداشته باشد؛ چرا که این زمان ها معمولا زمانهایی هستند که افراد می خواهند کمی از کارهای روزمره و چالش ها فاصله بگیرند.
مزایای ورکشاپ
اصلا یک کارگاه آموزشی چه خوبی هایی دارد؟ در ادامه به مهمترین های آنها می پردازیم:
- ارتقاء مهارتهای کار تیمی و گروهی و ارتباطات میان فردی
- کارگاه می تواند تاثیرگذاری، راندمان و حتی نتیجه بخشی یک فرد را ارتقا دهد
- شرکت کنندگان می توانند خلاقیت خود را پرورش و پیشرفت دهند، چرا که به ایده های مبتکرانه ای فکر می کنند که تاثیر مثبتی داشته باشند
- در صورتی که کارگاه توسط یک شرکت برای کارکنان برگزار شود، دید کارکنان نسبت به شرکت بهبود پیدا می کند و این موضوع باعث ایجاد تغییرات مثبت در محیط کار می شود .
هزینه ها و قیمت کارگاه
در این باره می توان به یک نکته بسیار مهم اشاره کرد و نکته این است که باید حواستان باشد کارگاه برای شما که برگزار کننده هستید مقرون به صرفه (cost-effective) باشد. هزینه هایی که شما برای کارگاه دارید، به نوع کارگاه، وسعت ورکشاپ موردنظر، محل برگزاری، مدرس و بسیاری موارد دیگر بستگی دارد. توصیه می کنیم برای آشنایی بیشتر و تسلط روی این مبحث مقاله لیست هزینه های اصلی برای برگزاری یک کارگاه آموزشی را مطالعه کنید.
چک لیست برگزاری کارگاه آموزشی
در ادامه چک لیستی می آوریم که شامل تمام کارهایی می شود که در مراحل مختلف ورکشاپ باید انجام شوند:
طرح اصلی ورکشاپ و موارد قبل از برگزاری |
مشخص کردن اهداف اصلی و فعالیت هایی که باید در کارگاه انجام شوند |
تعیین مقیاس ورکشاپ |
تعیین خروجی که از شرکت کنندگان انتظار می رود |
مشخص کردن معیارها و پیش نیازها برای شرکت کردن در ورکشاپ (در صورت نیاز) |
تنظیم فرم درخواست شرکت در ورکشاپ |
تعیین موعد تحویل یا ارسال فرم درخواست شرکت (معمولا تا دو هفته قبل از برگزاری) |
تعیین هزینه شرکت در ورکشاپ (با توجه به نکته ای که بالاتر به آن اشاره کردیم) |
مشخص کردن جزییات مربوط به تدارکات و برگزاری (تعداد حاضرین، شرایط و ویژگیهای محل برگزاری، تجهیزات لازم و …) |
در زمان برگزاری |
ارائه جدول زمانبندی انجام فعالیت ها و زمان های استراحت ورکشاپ |
جلسات معارفه مورد نیاز در کارگاه |
اجرا و ارزیابی های زمان برگزاری |
بعد از برگزاری کارگاه آموزشی |
تهیه گزارش |
جمع آوری اطلاعات و داده ها و دریافت بازخورد از شرکت کنندگان |
تنظیم مستندات لازم از ورکشاپ (از ویدیوهای ضبط شده گرفته تا …) |
ایجاد راه های ارتباطی با شرکت کنندگان برای پس از برگزاری |
اطلاع رسانی به شرکت کنندگان راجع به برنامه های آتی مجموعه |
سخن آخر
امیدواریم از این مقاله نهایت استفاده را کرده باشید. در صورتی که درباره شرکت در کارگاه های آموزشی سوالی دارید یا می خواهید یک ورکشاپ آموزشی درجه یک برگزار کنید، کافیست در کامنت های این مقاله اعلام کنید یا از قسمت تماس با ما اقدام نمایید تا کارشناسان نیکاوند در اولین فرصت به شما پاسخ دهند.