یکی از مهمترین فاکتورهایی که موفقیت یا عدم موفقیت یک کسب و کار را مشخص می کند، جدید و خوب بودن ایده ی آنهاست. در این مقاله می خواهیم ببینیم که چطور می توان یک ایده خوب بیزنس و کسب و کار ارائه کرد که واقعا بتواند موفق عمل کند. با ما همراه باشید.
مهم ترین ویژگی های یک ایده خوب کسب و کار
محدودیتی در تعداد انواع بیزنس هایی که شما می توانید راه اندازی کنید وجود ندارد. با این که جزییات در هر یک متفاوت است، یک سری المان های کلیدی وجود دارد که در تمام کسب و کارهای موفق مشترک است. از جمله:
- نیاز واضح به محصول یا خدمات شما
عرضه و تقاضا، اصل بنیادین در تمام کسب و کارهاست. برای هر ایده بیزنسی که دارید، باید سند و مدرک کافی وجود داشته باشد که مطمئنا نیاز کافی در حوزه ای که می خواهید فعالیت کنید وجود دارد. برای این کار می توانید از آمار منتشر شده، فروم ها، نرم افزارها و … استفاده کنید. شاید عجیب باشد، ولی 14% استارتاپ ها بخاطر عدم فهم و برآوردن نیازهای مشتریان شکست می خورند.
- پتانسیل رشد و توسعه
از این که بخشی یا تمام ایده کسب و کارتان را بر اساس اطلاعات یا تجارب جدیدی که بدست می آورید عوض کنید نترسید. گاهی تغییر لازم است. مهم است که شما با توجه به تغییرات بازار و بازخوردهای مشتریانتان توانایی تطبیق دادن خودتان و کسب و کارتان را داشته باشید. انعطاف پذیری و داشتن یک ذهن باز، می تواند تفاوت بین این باشد که ایده شما در حد ایده باقی بماند یا به واقعیت بپیوندد.
- انگیزه
این که شما کار یا ایده ای را دنبال کنید که عاشقش هستید، کمک می کند اما لازم و ضروری نیست؛ بلکه باید ایده ای برای کسب و کار داشته باشید که انگیزه دنبال کردن آن را نیز بدست بیاورید.
نحوه رسیدن به یک ایده جدید کسب و کار
حال که ویژگی های یک ایده خوب کسب و کار را گفتیم، باید ببینیم که اصلا چطور باید به چنین ایده ای دست پیدا کنیم. در ادامه شیوه های انجام این کار را می آوریم:
- از دوستان و خانواده بپرسید
اول از همه، اینها افرادی هستند که بهتر از هر کسی می شناسید و احتمالا شما را در فرآیند راه اندازی کسب و کار ساپورت و حمایت خواهند کرد. ایده خواستن از افرادی که شما را بهتر از بقیه می شناسند، نه تنها به شما ایده های بسیار خوبی خواهد داد، بلکه به شما خواهد گفت که با توجه به مهارتهایتان چه نوع شرکت و کسب و کاری مناسب ترین گزینه خواهد بود. خانواده و دوستان شما، قطعا دیدگاه های بسیار متفاوت تری نسبت به شما خواهند داشت. آنها هر روزه درگیر مسائلی هستند که شاید شما اصلا تا بحال به آنها فکر هم نکرده باشید.
- مشکلات روزمره را در نظر بگیرید و حل کنید
بهترین ایده های کسب و کار از مسائل و مشکلاتی که هر روزه شما و بقیه با آنها دست و پنجه نرم می کنید، و حل آنها نشات می گیرند. سعی کنید لیستی از ده مشکلی که هر روز با آنها مواجه می شوید تهیه کنید؛ پس از تهیه لیست، برای هر مشکل بین یک تا سه راه حلی که در حال حاضر وجود ندارد ارائه دهید. زمانی که این مشکلات و راه حل های آنها را شناسایی کردید، شما در راه درست برای شروع یک کسب و کار موفق هستید.
- سرگرمی های خودتان را پایه قرار دهید
اگر تا بحال در زمان فراغتتان ماکت موشک نساخته باشید، احتمالا ایده های جذابی هم برای یک بیزنس ساخت موشک نخواهید داشت. به همین خاطر است که زمانی که سعی دارید یک ایده کسب و کار جدید بدهید، باید به علایق و سرگرمی های خودتان فکر کنید. این که بیزنستان را بر چیزی که دوست دارید بنا کنید، هم خیلی راحت تر و هم خیلی جذاب تر است.
مثلا در صورتی که به کوه نوردی علاقه دارید، می توانید بیزنس اجاره دادن لوازم کوه نوردی را شروع کنید یا مرکزی برای ترتیب دادن سفرها و رویدادهای کوه نوردی افتتاح کنید.
- به کارهایی فکر کنید که می توانند راحت تر انجام شوند
یکی از موانعی که کارآفرینان و صاحبان کسب و کار با آن به مشکل برمی خورند، این است که می خواهند یک سوپر ایده ی عجیب و غریب داشته باشند. در صورتی که گاها بهترین ایده ها از انجام راحت تر یک کار هر روزه و پیش پا افتاده نشات می گیرند. پس، یکی از راه های رسیدن به ایده های جذاب برای کسب و کار، یافتن راه حلی برای انجام راحت تر یا پر بازده تر کارهای روزمره و تسک هاست.
مثلا، در صورتی که کار شما املاک است، خدمات پیدا کردن خانه رویایی برای مشتریانتان با توجه به نیازها و علایقشان کار را برای آنها راحت تر خواهد کرد و کسب و کار شما را نیز پیشرفت می دهد. یا می توانید به افراد در فروش خانه هایشان کمک کنید و این کار را با ساخت تورهای مجازی از خانه آنها و ایجاد پلتفرمی برای دیدن آن انجام دهید.
- از محصولات و خدمات فعلی کمک بگیرید
لازم نیست همیشه یک محصول یا نوعی از خدمات را ارائه کنید که تا بحال نظیرش وجود نداشته؛ گاها می توانید یک ایده خوب کسب و کار را با توجه به محصولات و خدمات فعلی در بازار ارائه کنید. اما چطور؟ شما باید آنالیز رقبا را انجام دهید، و ببینید که جای چه چیزی خالیست؟ چه نقص های وجود دارد؟ چه چیزهایی را می توان پیشرفت داد؟ یکی از راه های ساده انجام این کار، این است که به محصولات و خدماتی که در حال حاضر از آنها استفاده می کنید نگاهی بیندازید و فکر کنید: “ای کاش …” و این جمله را تکمیل کنید. مثلا “ای کاش در شهر ما هم نمایندگی داشت”، “ای کاش کیفیتش بالاتر بود”، “ای کاش قیمت مناسب تری داشت” و …
بعد چه؟
اصلا به ایده خوب و عالی برای کسب و کارمان هم رسیدیم، چطور باید آن را عملی کنیم و به بهترین شکل ممکن جلو برویم. اولین و شاید مهمترین قدم، برنامه ریزی خواهد بود. برای این که بتوانید به شکل حرفه ای این کار را انجام دهید، توصیه می کنیم حتما مقاله برنامه ریزی برای کسب و کارها چگونه صورت می گیرد را بخوانید.