بازار در معنای عام خود قابلیت دسته بندی به چندین نوع مختلف را دارد. اگر بخواهیم از دسته بندی های تخصصی که در علم اقتصاد به آن اشاره شده است عبور کنیم و به دنیای واقعی و کسب و کارهای امروزی بپردازیم، باید گفت که بازار به دو نوع بازار همگن و بازار ناهمگن تقسیم می شود. «بازار همگن» بحثی است که قرار است در این مقاله به آن بپردازیم. این مقوله در علم تجارت بسیار حائز اهمیت است و عدم توجه به آن باعث می شود تنها زحمات و دردسرهای مربوط به تولید و عرضه کالا برای مدیران شرکت ها، تامین کنندگان و عرضه کنندگان کالا و خدمات بیشتر شود.
عصر حاضر عصر رقابت بر پایه هوش و استفاده از استعدادهای مختلف در زمینه تجارت است و جایی برای اشتباه و جبران خسارت های وارده نمی گذارد. بنابراین باید با یک نگاه دقیق وارد بازار شد و نسبت به راه اندازی یک کسب و کار اقدام کرد. در صورتی که قصد راه اندازی یک کسب و کار را دارید یا می خواهید کسب و کار خود را ارتقا دهید و یا اگر از شکست های پی در پی در تجارت خسته شده اید و می خواهید یک مسیر هموار با نتایج عالی در کسب و کارتان داشته باشید، پیشنهاد می کنیم با مطالعه این مقاله ما را همراهی کنید.
تعریف بازار همگن
یکی از بهترین تعاریف ارائه شده در خصوص بازار همگن به این صورت است که:
- بازار همگن مجموعه ایست از مشتریان که رفتار و پاسخ آنها نسبت به یک پیشنهاد در خصوص یک محصول مشخص، یکسان و مشابه یکدیگر است.
اگر همه مشتریانی که پیشنهاد شما برای خرید یک کالای مشخص یا دریافت یک نوع از خدمات ویژه را پذیرفته اند و از شما خرید کرده اند را در یک مجموعه واحد جمع آوری کنید بازار همگن را شناسایی کرده اید.
ویژگی های بازار همگن
با توجه به تعریف ارائه شده در خصوص بازار همگن می توان به ویژگی های این نوع بازار هم پی برد. در وهله اول باید این واقعیت را بدانید که منظور ما از بازار، تمام فروشگاه ها و مغازه هایی نیست که در سطح شهر مشاهده می کنید بلکه منظور ما مشتریان شماست که در ارتباط با محصولات و خدمات شما قرار می گیرند و بهتر است بگوییم که «هر محصول» یک بازار مختص به خود را دارد که در یک مجموعه بزرگ تر با عنوان بازار یک شهر، کشور یا ملل مختلف قرار می گیرد. حتی محصولات تولید شده در یک واحد خاص نیز می توانند به بخش های کوچکتر تقسیم شده و بازارهای ریزتری را تشکیل دهند.
موارد جزیی تر در بخش بندی بازار به عنوان بازار همگن شناخته می شوند. در واقع هرچقدر بخواهیم بخش بندی بازار را جزیی تر و ریزتر کنیم به بازارهای همگن بیشتری هم دست پیدا می کنیم و این نکته به ما می گوید که رفتار مشتریان در چنین بازاری نسبت به پیشنهاد یک محصول مشخص «چگونه» است. شناخت بازار به معنای شناسایی مشتریان هدف است. اما شناخت بازار همگن بسیار دقیق تر از این مقوله خواهد بود و حتی مشتریان هدف را با توجه رفتاری که در برابر یک پیشنهاد مشخص داشته اند در دسته های مختلف قرار می دهد و به صورت تخصصی تر به بررسی رفتار و نیازهای آن ها می پردازد.
مزایای شناخت بازار همگن
شناسایی بازار همگن نیازمند زمان کافی، تحقیق و تمرکز روی رفتار مشتریان است و به این راحتی هم قابل دریافت نیست. با این حال مزایای بسیار زیادی برای کسب و کارتان به دنبال دارد و می تواند به شما کمک کند تا به طرز شگفت آوری پیشرفت کرده و بازدهی بیشتری داشته باشید. بازار همگن باعث می شود تعادل خاصی میان عرضه محصول و خدمات از جانب شما در مقابل تقاضا ایجاد گردد و همین مسئله است که از صرف هزینه های اضافی جلوگیری کرده و باعث می شود زمان و سرمایه بیشتری را در اختیار بگیرید. از تحمیل خسارت های میلیاردی جلوگیری کرده و شما را بیش از پیش با نیاز مصرف کنندگان آشنا می کند. بازار همگن همان چیزی است که به عنوان رمز موفقیت شما در کسب و کار شناخته می شود و البته فراموش نکنید برای تحلیل دقیق آن تنها نیاز به یک تیم قوی و کاربلد دارید.